Ναυτίλος ονομάζεται κυρίως ο ναυτικός, ο ναύτης και γενικά ο ναυτιλλόμενος. Με το ίδιο όμως όνομα φέρονται και: · Ναυτίλος (ζωολογία): Γένος θαλάσσιων κεφαλόποδων (μαλάκια). · Ναυτίλος (Σαντορίνης): Ηφαιστειακός θόλος στη Σαντορίνη · Ναυτίλος (βραχονησίδα): Βραχονησίδα των Αντικυθήρων, · Ναυτίλος (Ιούλιος Βερν): Το υποβρύχιο του Κάπτεν Νέμο, από το βιβλίο του Ιουλίου Βερν "20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα". · Ναυτίλος (κότερο): Ιστορικό κότερο του Ελληνικού στόλου. · Ναυτίλος (Ωκεανογραφικό): Ωκεανογραφικό πρώην Αλφειός του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού. · Ναυτίλος (Υδρογραφικό): Πλοίο της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Π.Ν. · Ναυτίλος: Το πρώτο πυρηνοκίνητο πλοίο και · «Μικρός Ναυτίλος»: Ποίημα του έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης.......Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
..............................«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο». Αδαμάντιος Κοραής
........................κιτρινισμένες λιθο-γραφίες... για τον άνθρωπο και τις αξίες που χάθηκαν στην εποχή μας
Ιστορίες... καθημερινής τρέλας... της πόλης
Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017
Το υπερωκεάνιο της ξενιτιάς για πολλούς δεν είχε γυρισμό...
Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017
ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Dionisis Vitsos
Σάββατο 22 Απριλίου 2017
Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών της HELMEPA 5-25 Μαΐου
Σάββας Γεωργίου, ο θρυλικός Έλληνας ιστιοπλόος
Ο Σάββας Γεωργίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Λάτρης της θάλασσας και της ιστιοπλοΐας, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που κατέκτησε την πρώτη θέση στους αγώνες που συμμετείχε.
Ζωγράφος ο ίδιος στο επάγγελμα, στις αρχές του 1950 παίρνει την απόφαση να εγκατασταθεί στην Αμερική όπου συνέχισε να ασχολείται ενεργά με το αγαπημένο του άθλημα, την ιστιοπλοΐα. Τα άγνωστα νερά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ωστόσο δεν ήταν αρκετά για να σβήσουν τη δίψα του. Τόσο ανήσυχο ήταν το πνεύμα του που δεν άργησε να πάρει την πιο παράτολμη και ριψοκίνδυνη απόφαση της ζωής του: να διασχίσει τον ωκεανό και από τη Νέα Υόρκη να ανοίξει πανιά για τον Πειραιά.
Τις περιπέτειες και τις εμπειρίες αυτού του ταξιδιού, τους τόπους και τους ανθρώπους τους οποίους γνώρισε, τα περιέγραψε ο ίδιος ένα χρόνο αργότερα, το 1957, στο βιβλίο του Το ταξίδι της Χαράς.
Η ιστορία του Σάββα Γεωργίου ενέπνευσε κι άλλους Έλληνες ιστιοπλόους. Το 1980 Αντώνης Βασιλειάδης, στα πλαίσια ενός διαγωνισμού της εφημερίδας Observer, ταξίδεψε μόνος από το Plymouth της Μ. Βρετανίας στο Rhode Island των Η.Π.Α. ενώ το 1984, ο Δημήτριος Τσάλλης ξεκίνησε το ταξίδι του από το Μικρολίμανο του Πειραιά στη μακρινή Καραϊβική, από την οποία επέστρεψε ένα χρόνο αργότερα καλύπτοντας συνολική απόσταση 10.000 ναυτικών μιλίων.
Σήμερα, στη μνήμη του Σάββα Γεωργίου διοργανώνονται αγώνες από πολλούς ιστιοπλοϊκούς και ναυτικούς ομίλους.