Ναυτίλος ονομάζεται κυρίως ο ναυτικός, ο ναύτης και γενικά ο ναυτιλλόμενος. Με το ίδιο όμως όνομα φέρονται και: · Ναυτίλος (ζωολογία): Γένος θαλάσσιων κεφαλόποδων (μαλάκια). · Ναυτίλος (Σαντορίνης): Ηφαιστειακός θόλος στη Σαντορίνη · Ναυτίλος (βραχονησίδα): Βραχονησίδα των Αντικυθήρων, · Ναυτίλος (Ιούλιος Βερν): Το υποβρύχιο του Κάπτεν Νέμο, από το βιβλίο του Ιουλίου Βερν "20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα". · Ναυτίλος (κότερο): Ιστορικό κότερο του Ελληνικού στόλου. · Ναυτίλος (Ωκεανογραφικό): Ωκεανογραφικό πρώην Αλφειός του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού. · Ναυτίλος (Υδρογραφικό): Πλοίο της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Π.Ν. · Ναυτίλος: Το πρώτο πυρηνοκίνητο πλοίο και · «Μικρός Ναυτίλος»: Ποίημα του έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης.......Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


..............................
«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο». Αδαμάντιος Κοραής
........................κιτρινισμένες λιθο-γραφίες... για τον άνθρωπο και τις αξίες που χάθηκαν στην εποχή μας

Ιστορίες... καθημερινής τρέλας... της πόλης

Oδοιπορικό στα παράλια της αλησμόνητης Μ. Ασίας

Σάββατο, 22 Απριλίου 2017

Σάββας Γεωργίου, ο θρυλικός Έλληνας ιστιοπλόος

Ο μεγάλος Έλληνας ιστιοπλόος που το 1956 διέσχισε τον Ατλαντικό σε ένα ταξίδι από τη Νέα Υόρκη ως τον Πειραιά με ένα σκάφος μήκους μόλις 8,5 μέτρων.

Ο Σάββας Γεωργίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Λάτρης της θάλασσας και της ιστιοπλοΐας, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που κατέκτησε την πρώτη θέση στους αγώνες που συμμετείχε.

Ζωγράφος ο ίδιος στο επάγγελμα, στις αρχές του 1950 παίρνει την απόφαση να εγκατασταθεί στην Αμερική όπου συνέχισε να ασχολείται ενεργά με το αγαπημένο του άθλημα, την ιστιοπλοΐα. Τα άγνωστα νερά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ωστόσο δεν ήταν αρκετά για να σβήσουν τη δίψα του. Τόσο ανήσυχο ήταν το πνεύμα του που δεν άργησε να πάρει την πιο παράτολμη και ριψοκίνδυνη απόφαση της ζωής του: να διασχίσει τον ωκεανό και από τη Νέα Υόρκη να ανοίξει πανιά για τον Πειραιά.
Ξεκίνησε να μελετά τα ταξίδια παλιών θαλασσοπόρων που είχαν διασχίσει ωκεανούς και σύντομα ανέθεσε την κατασκευή του σκάφους με το οποίο θα πραγματοποιούσε το όνειρό του στα ναυπηγεία Λάρσεν της Νορβηγίας. Ήταν χειμώνας του 1955 όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή της Χαράς, του μόλις 8,5 μέτρων σκάφους, με το οποίο ο Σάββας Γεωργίου λίγους μήνες αργότερα, στις 10 Ιουνίου του 1956, θα ξεκινούσε το πιο συναρπαστικό ταξίδι της ζωής του. Στο πλευρό του σ’ αυτή τη νέα περιπέτεια θα είχε την 22χρονη σύζυγό του Σου, με την οποία είχαν κλείσει μόλις δύο εβδομάδες παντρεμένοι.
«Δεν υποτιμούσα τον κίνδυνο. Και ίσως οι αμφιβολίες που φώλιαζαν μέσα μου, ίσως αυτές να ήταν που φτέρωναν την τόλμη μου» είχε πεί ο ίδιος. Το ταξίδι τους ήταν δύσκολο, αφού επί έξι ολόκληρες εβδομάδες πάλευαν με τα κύματα, ενώ σύμφωνα με την Υδρογραφική Υπηρεσία των Η.Π.Α. εκείνο το καλοκαίρι του 1956 ήταν το πιο δύσκολο της δεκαετίας. Στις 28 Ιουλίου ο Σάββας και η Σου έφτασαν στο Γιβραλτάρ και από εκεί, στις 9 Σεπτεμβρίου, στον Πειραιά.


Εκεί τους περίμενε μία μεγάλη έκπληξη αφού, εκτός από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο λιμάνι, δεκάδες ήταν και τα σκάφη παντός τύπου που είχαν βγεί στα ανοιχτά για να τους υποδεχτούν. Ο ίδιος ο Σάββας Γεωργίου περιέγραψε την ημέρα εκείνη με τα παρακάτω λόγια: «Ό,τι έγινε στο Πασαλιμάνι ήταν κάτι που όχι μόνο δεν το περιμέναμε, αλλά ούτε και να το καταλάβουμε μπορούσαμε η γυναίκα μου κι εγώ. Αρχές και λαός έδειξαν όλο το ενδιαφέρον, τον ενθουσιασμό και την αγάπη τους κατά τρόπο που μόνο οι Έλληνες ξέρουν να δείχνουν. Ήταν όνειρο. Στο ξενοδοχείο δεν μπορούσαμε να κλείσουμε μάτι, γιατί το κρεβάτι δεν κουνιόταν καθόλου. Ύστερα, το τηλέφωνο που χτυπούσε συνεχώς και τον κόσμο  που είχε την καλοσύνη να έρθει να μας δει. Έπρεπε να φοράω γραβάτα και παπούτσια κι η Σού να είναι ντυμένη ανάλογα. Κι αυτό μας ενοχλούσε, μιας και συνηθίσαμε επί τρεις μήνες να γυρνάμε ξυπόλυτοι και μισόγυμνοι.»

 Στιγμιότυπο από την υποδοχή στο Πασαλιμάνι του Πειραιά

Τις περιπέτειες και τις εμπειρίες αυτού του ταξιδιού, τους τόπους και τους ανθρώπους τους οποίους γνώρισε, τα περιέγραψε ο ίδιος ένα χρόνο αργότερα, το 1957, στο βιβλίο του Το ταξίδι της Χαράς.

Ο ίδιος τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με ειδικό βραβείο για τον πρώτο διάπλου του Ατλαντικού και της Μεσογείου από Έλληνα πολίτη ενώ η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν. εισηγήθηκε στο Υ.Ε.Ν. να του δοθεί δίπλωμα πλοιάρχου Ε.Ν. κάτι που η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε ομοφώνως.


Ανακηρύχθηκαν και οι δύο μέλη του Διεθνούς Ομίλου Ωκεανοπορίας και της οργάνωσης Ωκεανοπόρων Joshua Slocum Society. Όσο για τη Χαρά, θεωρήθηκε από τον διεθνή ιστιοπλοϊκό κόσμο ως το μικρότερο σκάφος που πέρασε ποτέ τον Ατλαντικό από την Αμερική στην Ευρώπη συνεχίζοντας το ταξίδι στη λεκάνη της Μεσογείου.

Η ιστορία του Σάββα Γεωργίου ενέπνευσε κι άλλους Έλληνες ιστιοπλόους. Το 1980 Αντώνης Βασιλειάδης, στα πλαίσια ενός διαγωνισμού της εφημερίδας Observer, ταξίδεψε μόνος από το Plymouth της Μ. Βρετανίας στο Rhode Island των Η.Π.Α. ενώ το 1984, ο Δημήτριος Τσάλλης ξεκίνησε το ταξίδι του από το Μικρολίμανο του Πειραιά στη μακρινή Καραϊβική, από την οποία επέστρεψε ένα χρόνο αργότερα καλύπτοντας συνολική απόσταση 10.000 ναυτικών μιλίων.

Σήμερα, στη μνήμη του Σάββα Γεωργίου διοργανώνονται αγώνες από πολλούς ιστιοπλοϊκούς και ναυτικούς ομίλους.

______________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου