Ναυτίλος ονομάζεται κυρίως ο ναυτικός, ο ναύτης και γενικά ο ναυτιλλόμενος. Με το ίδιο όμως όνομα φέρονται και: · Ναυτίλος (ζωολογία): Γένος θαλάσσιων κεφαλόποδων (μαλάκια). · Ναυτίλος (Σαντορίνης): Ηφαιστειακός θόλος στη Σαντορίνη · Ναυτίλος (βραχονησίδα): Βραχονησίδα των Αντικυθήρων, · Ναυτίλος (Ιούλιος Βερν): Το υποβρύχιο του Κάπτεν Νέμο, από το βιβλίο του Ιουλίου Βερν "20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα". · Ναυτίλος (κότερο): Ιστορικό κότερο του Ελληνικού στόλου. · Ναυτίλος (Ωκεανογραφικό): Ωκεανογραφικό πρώην Αλφειός του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού. · Ναυτίλος (Υδρογραφικό): Πλοίο της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Π.Ν. · Ναυτίλος: Το πρώτο πυρηνοκίνητο πλοίο και · «Μικρός Ναυτίλος»: Ποίημα του έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης.......Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


..............................
«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο». Αδαμάντιος Κοραής
........................κιτρινισμένες λιθο-γραφίες... για τον άνθρωπο και τις αξίες που χάθηκαν στην εποχή μας

Ιστορίες... καθημερινής τρέλας... της πόλης

Oδοιπορικό στα παράλια της αλησμόνητης Μ. Ασίας

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

Το παιδικό όνειρο του Μπάρακ Ομπάμα να επισκεφθεί την Ελλάδα: Επίσκεψη-αστραπή αλλά ουσίας

 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ [*]

Ένα παιδικό όνειρο, να επισκεφθεί την Ελλάδα και την Ακρόπολη, πραγματοποιεί σήμερα ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος φτάνει το πρωί στην Αθήνα για μία επίσκεψη-αστραπή μεν, που θα είναι όμως και ουσιαστική. Η επίσκεψη στην Ακρόπολη, αλλά και στο Μουσείο της Α:κρόπολης, θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί, πριν από την ομιλία του, η οποία θα είναι και η τελευταία του στο εξωτερικό.
 Η απόφαση για την επίσκεψη ήταν του Προέδρου Ομπάμα παρά το γεγονός ότι οι εισηγήσεις των συνεργατών του ήταν αρνητικές για να μην συνδεθεί το τέλος της προεδρικής του θητείας με την «πτωχευμένη» Ελλάδα. Τον Αμερικανό ηγέτη συνοδεύει ένας φίλος του από τα παλιά, και συμπαίκτης του στους σαββατιάτικους αγώνες μπάσκετ, ο Αλέξης Γιαννούλιας, ο οποίος μαζί με τον Εντι Ζεμενίδη τον είχαν εισαγάγει στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα όταν αποφάσισε να αναμειχθεί στην εθνική πολιτική σκηνή και να διεκδικήσει μία θέση στην αμερικανική Γερουσία. 
Όσο και να ακούγεται παράξενο στους πολλούς, ο κ. Ομπάμα στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα και στους πρωθυπουργούς της σε όλα τα χρόνια της κρίσης, ξεκινώντας από τον Γιώργο Παπανδρέου, συνεχίζοντας με τον Αντώνη Σαμαρά και φτάνοντας σήμερα στον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο θεωρητικά πρόσφερε και τη μεγαλύτερη βοήθεια. Ο Αμερικανός Πρόεδρος στήριξε αμέσως μετά την εκλογή του τον Ελληνα πρωθυπουργό με μία κυριακάτικη δήλωση που έκανε το γύρο του κόσμου, καθώς αναφερόταν με ισχυρό τρόπο στην ανάγκη τερματισμού της λιτότητας και στην αντικατάστασή της με την ανάπτυξη. 
Ο Πρόεδρος Ομπάμα έπαιξε σημαντικό ρόλο τον καλοκαίρι του 2015 για να αποτραπεί η αναγκαστική έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, αν και η αναγγελία του δημοψηφίσματος από τον κ. Τσίπρα λέγεται ότι τον ενόχλησε. Ο Αμερικανός ηγέτης σκοπεύει να επαναφέρει την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους στις συνομιλίες που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα. Το θέμα θα συζητήσει και με την Καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, η οποία αναμένεται πως για μία ακόμη φορά θα αντισταθεί. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι μέχρι το τέλος της θητείας του, στις 20 Ιανουαρίου 2017, ο κ. Ομπάμα θα μπορέσει να διαπραγματευθεί με επιτυχία την ελάφρυνση με την κ. Μέρκελ και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Ο κ. Ομπάμα αναμένεται να τονίσει συγκεκριμένα ότι ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει το αίτημα του ΔΝΤ για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. 
Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα αναφερθεί στην προσφυγική κρίση και στον ρόλο της Ελλάδας και του ελληνικού λαού και θα ζητήσει να συνεχιστεί η βοήθεια, η υποστήριξη και η συμπαράσταση προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. 
Ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί προσφυγικό καταυλισμό, αλλά σύμφωνα με το πρόγραμμα τώρα δεν προβλέπεται, εκτός εάν υπάρξει αλλαγή την τελευταία στιγμή. Είναι γεγονός ότι η εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Τρίτης έχει αλλάξει κάποιους εκ των σχεδιασμών της αμερικανικής πλευράς, καθώς ο νέος πρόεδρος έχει περίεργες ιδέες για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι ο κ. Ομπάμα ενημέρωσε τον Ντόναλντ Τραμπ για το ταξίδι του στην Ελλάδα, την Γερμανία και το Περού, αποδεχόμενος το γεγονός ότι ο εκάστοτε Αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις μέχρι και την τελευταία ημέρα της θητείας του. Σύμφωνα με πληροφορίες στην ομιλία του, που για λόγους ασφαλείας θα πραγματοποιηθεί στο Ιδρυμα Νιάρχος, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα μιλήσει για την παγκοσμιοποίηση και την άνοδο του λαϊκισμού σε όλο τον κόσμο. Μετά τη νίκη του ακροδεξιού Ντόναλντ Τραμπ, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Αμερική καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η άνθηση των λαϊκιστών και η ενδυνάμωση της ακροδεξιάς μπορεί να οφείλεται στις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου